Studenterforeningen

Grundlagt 1820 i København

Fredagstaler

Studenterforeningen har lange og stolte traditioner for at skabe og opildne til debat. Fra foreningens egen talerstol, der er søsterstol til Folketingets talerstol, har markante personligheder fra universiteter, erhvervs- og kulturliv samt en række politikere givet deres synspunkter til kende. Blandt tidligere talere på ’Verdens frieste talerstol’ i det 20. århundrede, kan bl.a. nævnes: Kaj Munk, Niels Bohr, Winston Churchill, Jurij Gagarin, Thorvald Stauning, A. P. Møller, Nikita Krustjov, Dwight D. Eisenhower og Ben Gurion.

Idet Studenterforeningen havde stærke ønsker om at videreføre talertraditionerne, fik vi i 2010 restaureret talerstolen, da den i mange år havde levet en omtumlet tilværelse i forbindelse med flytninger. Da foreningen ikke længere besidder fysiske lokaler eller bolig, blev der i 2011 indgået et samarbejde med Carlsberg Mindelegat, som stillede Carlsberg Akademis smukke lokaler til rådighed til Fredagstaler-arrangementet én gang om måneden. Talerrækken indledtes samme år, og vi har afholdt Fredagstaler-arrangementer i Akademiets Pompejisal lige siden. Værd at bemærke er, at talerstolen som vi i dag anvender til Studenterforeningens Fredagstaler i Carlsberg Akademi, er selv samme stol som bl.a. førnævnte personligheder i sin tid stod og talte på i Studenterforeningens gamle bolig på H.C. Andersens Boulevard.

Fredagstaler-konceptet går i al sin enkelthed ud på, at en forsker eller kulturperson formidler svært tilgængelige videnskabelige og samfundsrelevante emner til et bredt publikum, overvejende bestående af universitetsstuderende. Foreningen ser lige så gerne nye stjerner på den videnskabelige himmel som højprofillerede forskere på talerstolen. Et twist ved konceptet er, at talerne ikke er tænkt som universitetsforelæsninger, men netop som taler i Studenterforeningens frie ånd og med udgangspunkt i talergenrens frie retoriske rammer.

Talerne er berammet til at vare ca. 30-40 minutter, og efterfølgende mødes taler og tilhørere i mere uformelle rammer over en vand eller en øl til videre samtale og diskussion af talens indhold. Unikt for denne del af arrangementet er desuden, at tilhørerne kan komme helt tæt på taleren og stille spørgsmål, diskutere eller give synspunkter om emnet til kende. I 2017 lanceredes Fredagstaler-arrangementet som podcast, der kan findes på iTunes og SoundCloud. Fredagstaler-podcasten har længe været en drøm, som er blevet til virkelighed med støttemidler fra Tuborgfondet. Studenterforeningen træder dermed for alvor ind på den digitale publiceringsscene med et podcast-koncept, der gratis kan downloades eller streames, hvor som helst, når som helst og af hvem som helst.

Talerlisten

18. Trine Christensen, Amnesty International

19. Claus Damgaard, Kierkegaard

20. Sofie Lene Bak, Er vi stadig helte? Jødeaktionen 1943

21. Kim Splittorf, Hvad er det med den Higgs?

22. Frederik Harhoff, Tilblivelsen af og afviklingen af ICTY

23. Jess Fabricius Møller, Dynastiet Glücksborg

24. Jakob Skovgaard-Petersen, Kristen forfølgelse i mellemøsten

25. Frederik Strand, Kontroversielle museumsudstillinger

26. Peter C. Gøtzsche, Hvorfor er lægemidler den 3. Hyppigste dødsårsag?

27. Minik Rosing, Kan en idé ændre Jordens måde at være planet på?

28. Lykke Friis, Tyskland i Europa 25 år efter Murens fald

29. Henning Bech, Er danskerne racister?

30. Jørgen Carlsen, N.F.S. Grundtvig og dansk uddannelseskultur

31. Simon Bentholm, En forklaringsmodel af menneskelig adfærd

32. Gunner Lind, Civile i krig

33. Jan Sonnergaard, Kringsat af fjolser. Gå ind i din tid

34. Peter Viggo Jakobsen, Hvorfor danskerne er så vilde med at gå i krig

35. Steen Nepper Larsen, Dannelsestankens revitalisering

36. Hans Bonde, Positiv særbehandling inden for dansk forskning

37. Bo Thisted Simonsen, Genetikere på forbryderjagt

38. Anja Cetti Andersen, Videnskab, uddannelse og udfordringer for universitetet

39. Christian Ibsen, Den nye globale bæredygtighedsdagsorden & COP21

40. Kristian Cedervall Lauta, Katastrofer, ret og retfærdighed

41. Lars Normann Jørgensen, 25 år med Amnesty International. Menneskerettigheder verden
rundt og en indsats, der nytter

42. Nauja Kleist, Grænsehegn, krigsskibe og tilbagesendelser: EU og flygtningekrisen

43. Klemens Kappel, Offentlig kontrovers og patologisk debat

44. Per Stig Møller, dansk politik i dag

45. Nina Groes, Fanget af forventninger

46. Anders Søgaard, Livets illusoriske tyngde

47. Johan Olsen, det proteinkemiske dogmeskifte

48. Lif Lund Jacobsen, seismologiens ’Grand Old Lady’, Inge Lehmann
  49. Rasmus Sinding Søndergaard, Storhed og fald: menneskerettigheder i amerikansk udenrigspolitik fra FDR til Trump
  50. Ole Kværnø
, Ro på - der er krig nok til alle
  51. Garbi Schmidt, Nørrebros indvandringshistorie
  52. Ole Wæver, Global orden og uorden i Trumps tidsalder
  53. Imran Rashid, Smarte phones og sarte hjerner
  54. Lisbeth Knudsen, Mediemagt - Medieafmagt
  55. Louise Holck, Er der noget galt med menneskerettighederne?

Studenterforeningen - Ægirsgade 70, 2200 København N - info@studenterforeningen.dk